Hoe haal je je rijbewijs?

Het halen van een rijbewijs is iets waar vrijwel elk kind naar uitkijkt. Het is een stukje zelfstandigheid wat je ermee verkrijgt. Wel is het erg prijzig. Er zijn verschillende rijbewijzen die je kunt halen. Zo kun je al eerder je brommerrijbewijs halen dan die voor de auto. Als je 16 bent mag je namelijk al met de scooter alleen op pad. Dit rijbewijs is ook een stuk minder prijzig dan die voor de auto. Je mag hiermee echter alleen op bromfietsen rijden. Zodra je wilt gaan autorijden moet je weer een apart rijbewijs halen. Het kan daarom goedkoper zijn om in één keer je autorijbewijs te halen.

Bromfiets en auto rijbewijs

Als je van plan bent auto te gaan rijden of op een scooter, zul je hiervoor een rijbewijs moeten halen. Om auto te kunnen rijden moet je rijbewijs B halen. Voor een bromfiets is dit rijbewijs AM. Eerst moet je voor beide een theorie examen doen. Dit kun je doen voordat je begint met lessen zodat je de verkeersregels al onder de knie hebt. Nadat je het theoriecertificaat behaald hebt, mag je een praktijkexamen inplannen. Dit gaat net zoals het theorie examen via het CBR. Zodra je je rijbewijs hebt behaald, kun je een auto of brommer kopen. Hier komen een hoop zaken bij kijken zoals het overschrijven van het kenteken. Wist je bijvoorbeeld dat ook een trekker kenteken verplicht is?

Overige rijbewijzen

Naast een auto of brommer rijbewijs heb je ook een rijbewijs voor onder andere vrachtwagens, bussen, motoren en landbouwvoertuigen. Deze zul je moeten halen wil je het desbetreffende voertuigen mogen besturen. Als je met een landbouwvoertuig de openbare weg opgaat is een T-rijbewijs verplicht. Op je eigen erf is dit echter niet noodzakelijk. Ook een trekker kenteken is verplicht. Dit kun je tot 2022 nog gemakkelijk zelf online regelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *